De urørlige

De urørlige
Forfatter:
Forlag:
ISBN:
9788770906043
Udgivet:
7. september 2011
Sprog:

Genial og morsom skæbne-fortælling om Europas romaer: Der lever i dag mere end fem millioner romaer rundt omkring i Europa. Med De urørlige byder slovenske Feri Lainšček på en fantastisk og grotesk morsom familiekrønike. Romanen bringer os virkelig tæt på en befolkningsgruppe, der i mange sammenhænge er ugleset. Romaen, Lutvija Belmoldo Aus Shangkai Gav, der med nomadens ånd i blodet kæmper sig igennem livet med en utrolig opfindsomhed og stædighed, er historiens omdrejningspunkt. I denne sprudlende tragikomiske skæbnefortælling fortæller han om fire generationer i en romafamilie og om deres såkaldte karriereskift fra hestetyve til stenslibere, smuglere og i sidste generation narkomaner. Historien starter ud med myten om romaerne - om det fjerde søm, som skulle være brugt til korsfæstelsen af Jesus, men som i stedet blev romaernes forbandelse. Med De urørlige giver slovenske Feri Lainšček (f. 1959), der som barn voksede op nær en romalandsby, en intelligent og morsom indgang til romaernes kultur. Samtidig er det en historie om deres enkle og indimellem grusomme virkelighed og liv - en historie, der rejser universelle spørgsmål om frihed, minioriteter og underpriviligerede mennesker. Lainščeks roman er i særlig grad gennemtrængende, fordi han både viser os de mørke og lyse side af romaernes liv.

Med ´De urørlige´ slår han et slag for, at den eneste vej mod en bedre forståelse blandt de forskellige nationaliteter, etniske kulturer og minoriteter er dybere indsigt i historie, skikke og værdier, og De urørlige giver os et lille smuthul til at kunne værdsætte de kulturelle forskelle, der forener os. I dag anses Lainšček for at være en af Sloveniens mest anerkendte og læste forfattere.

Nå er den også blitt erklært som Frankrikes bidrag til Oscar-prisen i 2013. Regi: Eric Toledano og Oliver Nakache. maj 2012 indspillet 340 mio $ og var blevet set af 39. april var der igen æggejagt og kagekonkurrence i præstegårdshaven. Ca. NYHED 'Det er blevet nogle meget levende portrætter, som giver mig en varm og nær oplevelse af dem begge. Nå er den også blitt erklært som Frankrikes bidrag til Oscar-prisen i 2013. påskedag den 2. Med: François Cluzet, Omar Sy m.